Культура та традиції громади: Смідинська капуста

5 Жовтня, 2020 | Новини |

27 вересня православні українці відзначають Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. У народі його називають Здвиженням. І в цей день центрі громади, селі Смідин, відзначають престольний праздник.

Головна винуватиця Смідинського празнику – «Смідинська капуста», без якої не відбувається жодне застілля в цей день. Люди із сусідніх сіл зїзджаються, аби посмакувати запашною традиційною стравою нашої місцевості.

Всі ми звикли бачити уже готову, запашну страву на тарілці, але мало хто знає справжній, старовинний рецепт її приготування, особливо гості свята.

Марія Потапівна Поляк подарувала нам можливість поринути у, так би мовити, магічний процес випікання капусти. Господиня протягом усього свого життя дотримується певних традицій випікання капусти. Ці теплі та «похримані» часом та роботою руки, приготували безліч таких страв як для себе, так і для своїх сусідів.

Марія Потапівна завжди готує капусту в печі. Чому в печі? Окрім відчуття духовності та причетності до рідної культури, випікання капусти в печі має певні особливості. Розтоплюється піч, потім на черен (дерев’яне, перегоріле вугілля) кидається капуста, закривається піч та заліплюються дверцята піском та глієм. Зазвичай цей процес робиться на ніч. Вранці капусту виймають з печі, заправляють квашеним огірком та часничком і та насолоджуються ароматом.

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості – обрядовими піснями, віршами, легендами, – вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу….

Підтримуймо та наслідуймо наші місцеві українські традиції, аби з покоління в покоління вшановувати їх протягом цілого життя.

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com