Вихованці Смідинського шкільного лісництва відвідали Луцьк

23 Січня, 2017 | Новини

Такий подарунок – новорічно-різдвяне дійство в обласному драмтеатрі у Луцьку – 21 січня вихованцям Смідинського шкільного лісництва зробили волинські лісівники. Акція відбулася вперше в історії діяльності шкільних лісництв не лише Волині, а й України.

Ініціатором свята для майбутнього покоління лісівників став начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко. «Бо це наша молода зміна, наші перші і найкращі помічники. Це свято – маленька вдячність за їхню любов до лісу і турботу про нього», – зазначив Олександр Михайлович.

Ідею підтримали голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Павло Матіюк (він подбав, щоб усі дітки поїхали додому з солодкими подарунками).

Розпочалося свято коротким вітальним словом організаторів. До гостей із районів звернувся перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Віктор Сахнюк. Він передав вітання від Олександра Кватирка, коротко пригадав історію створення перших шкільних лісництв ще в радянському 1968 році (а виникли вони у селищі Цумань Ківерцівського та селі Губин Локачинського районів).

– До 2003 р. в області їх працювало 16, а сьогодні – вже 43. Що особливо приємно, наша область не втрачає лідерські позиції. Тож ми, лісівники, щиро вдячні і вам, діти, і вам, вчителі та керівники груп, за відмінну роботу, – зазначив Віктор Анатолійович і побажав діткам бути завжди і в усьому успішними.

Коли настав час вистави «Бременські музиканти», не лише діти, а й дорослі, які прибули з ними, сиділи тихо і заворожено. До честі творчого колективу драмтеатру, дійство, що відбувалося на сцені, було справді високого рівня.
Тож гучні аплодисменти – цілком заслужені.

Ну а щодо того, чи вдалося свято… Про це найкраще розповідали дитячі очі, запалені щастям, які не вміють лукавити. Бо ж більшість, якщо не всі, були тут уперше.

Діти щиро діляться емоціями на планами на майбутнє. -Ми, як майбутнє нашої країни, повинні осягнути свідомістю і серцем, що доля лісу – наша доля, і зробити все для того, щоб використати свій шанс – допомогти рідній природі.

Саме цими проблемами займається об’єднання школярів ЗОШ І-ІІІ ступення села Смідин, яке створено 1999 р. У лісництві займаються учні 8-9 класів. Керівник, Цалай Ліда Андріївна, навчання проводить за програмою в якій передбачено теоретичні, практичні заняття та дослідницька робота.

Діти на заняттях вивчають різні породи дерев, види рослин, птахів, звірів, комах. Вчаться вирощувати високоякісний посадковий матеріал дерев і кущів.

Юні лісівники доглядають за закріпленим лісом, проводять санітарне прибирання в ньому, прополюють молоді посадки.
Територія  оновленої школи у Смідині потребує озеленення, тому вихованці заклали розарій, створили кам’яну гірку і висадили декоративні хвойні і листяні кущі, які гарно виглядають на зеленому газоні.

Окремим питанням є екологічне виховання. Так вихованці кожен рік беруть участь у Всеукраїнській акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», конкурсах творів і малюнків на тему «Людина і ліс». Організували вікторини, конкурси, екскурсії де проводилась пропагандистська діяльність.

У червні 2012, 2013 рр. на базі Шацького лісового коледжу ім. Сулька проходив обласний зліт юних лісівників, серед яких було і Смідинське лісництво. Звітували про виконану роботу, обмінювались досвідом, навичками, складали плани на майбутнє.

Гуртківці зібрали матеріал і підготували наукову роботу на тему «Особливості заготівлі ягід чорниць у Старовижівському районі».

Шкільне лісництво допомагає визначитися у виборі професії. І навіть ті діти, які не обрали професію лісівника, на все життя збережуть любов до природи, до праці, гордість за посаджений ними ліс.

Успіху Вам, друзі!!!

IMG_2147

IMG_2153

16142644_776776269141382_1793531465116815568_n

 

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com