У Смідині вперше купалися на Водохреща

23 Січня, 2017 | Новини

Хрещення Господнє – одне з найважливіших свят у житті кожного християнина. Воно є завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу. В народі його називають Водохреща, Йордан, адже в основу святкування лягло хрещення в ріці Йордані Іісуса Христа.

Особливим цього року стало святкування Хрещення Господнього у с. Смідин. Окрім богослужіння і освячення води у храмі святкове дійство відбулося і на сільському ставку. Тут зібралося більше двох сотень жителів села. На водоймі заздалегідь зробили ополонку – йордань – у формі хреста. Навколо її прикрашали гілочки сосни. В йордань опускалися дерев’яні сходи із поручнями, лід перед якими вкрили килимом та соломою.

Організували це чудове свято для односельчан настоятель Свято- ХрестоВоздвиженського храму с. Смідин протоієрей Валентин Микитюк та громадська організація «Смідинська ініціатива», створена за сприяння народного депутата України Ігоря Володимировича Гузя. А також активісти села, які радо долучилися до хорошої справи.

Розпочалося водосвяття із недовгої відправи священика. Після триразового занурення в ополонку хреста протоієрей Валентин освятив присутніх йорданською водою, а після цього усі бажаючі могли скупатися у цілющій воді.

Традиція купання на Водохреща існувала у християнських народів ще до прийняття християнства на Русі. З Хрещенням Русі (у 988 році) її перейняли і наші предки. Люди вірили, що купання у йорданській воді дарує зцілення від різних хвороб, душевні сили.

Біля смідинського ставу було облаштовано місце для переодягання. Купатися церква рекомендує у сорочках. Перед тим, як заходити у воду, потрібно промовити молитви «Отче наш» і «Богородице Діво». Після цього, перехрестившись, три рази зануритися .

Бажаючих скупатися у йорданській воді у Смідині виявилося чимало – близько 50 людей. Серед них і молодь, і старше покоління. Не став завадою цьому і морозний вітер, який розгулявся на той час. Кожен присутній на святі міг скуштувати і зігрітися смачною ароматною юшкою, яку готували поруч на вогнищі. Ну і традиційно – кутя та узвар, якими пригощали смідинські господині. Страви не лише допомагали людям зігрітися, а й додавали святкового настрою.

Також на святі протоієрей Валентин та представник громадської організації «Смідинська ініціатива» Юлія Остапук подякували усім, хто узяв участь в організації та підготовці святкування, подарували їм просфори та іконки.

Хрещення Господнє – величне свято. Кожен, хто наважився скупатися у йорданській воді, відчули справжнє духовне очищення, піднесення, її цілющу силу. Та й усі присутні отримали часточку господнього благословення.

Аліна Петрова

IMG_1849

IMG_1891

IMG_1906

IMG_1934

IMG_1983

IMG_1988

IMG_1992

IMG_1996

IMG_2048

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com