Як Смідинська ініціатива переймала досвід діяльності уже створених ОТГ на Волині

15 Грудня, 2016 | Новини

12 грудня при підтримці народного депутата Ігоря Володимировича Гузя делегація із Смідинської та Руднянської сільських рад побувала у чотирьох об’єднаних територіальних громадах з центрами у Голобах, Велицьку, Смолигові та Зимному. Протягом усіх зустрічей делегацію супроводжували народний депутат Ігор Гузь та його помічниця Оксана Киричук.
До складу делегації увійшли представники з шести сіл обох сільських рад (очільники Смідинської та Руднянської сільських рад, працівники медичної та освітньої сфер, культури, місцеві депутати та активні громадяни). Метою поїздки було запозичення досвіду у громад, які вже об’єднались, дізнатись про перспективи,які відкриються після об’єднання.

Найперше активісти відвідали Голоби, які об’єднали навколо себе 19 населених пунктів (це одна із найбільших громад на Волині) і має населення 7500 осіб. Заступник селищного голови розповіла, що після об’єднання у центрі ОТГ жителям об’єднаних сіл надають ряд послуг. Голобська громада утримує на своєму балансі ЦНАП, кадастровий реєстратор, територіальний центр УПСЗН, РАГС. Фінансування усіх закладів проводиться із місцевого бюджету, винятком є заробітна плата педагогів.

Зараз ведуться активні роботи по облаштуванню місцевого стадіону, який планують використовувати не лише для спортивних змагань, а й для проведення масових заходів, вже відремонтовано голобський будинок культури, який має статус районного. Зі слів голови Сергія Гарбрука, у цьому році їхній громаді вдалося реалізувати 19 проектів (тоді як минулого лише 2), завдяки яким ремонтні роботи по облаштуванню території охопили більшість сіл їхньої ОТГ. По селах проводять вуличне освітлення, ремонтують заклади культури та школи. На наступний рік першочергово заплановано проведення ремонту доріг.

Школа у Голобах є опорною, там навчаються діти з навколишніх сіл (на такі потреби школа має 3 автобуси). Селищний голова наголосив, що створення опорних шкіл є правильним кроком, адже це сприяє зміцненню матеріально-технічної бази освітніх установ, а ідеальним варіант – коли у громаді є одна опорна школа, а решта – її філії.

Далі делегати попрямували до села Велицьк Ковельського району, яке є центром ОТГ (о’бєдналися 4 сільські ради, загальна кількість населення громади близько 4 тис. осіб). Очільник громади Віктор Ковальчук розповів, що до об’єднання у їхній сільській раді було 4 працівника, тепер – 18, адже з кожної сільської ради, що з ними об’єдналась, працевлаштували усіх спеціалістів. У планах голови збільшити штат сільської ради до 25 осіб, але тут він зіткнувся з проблемою: у його селах немає кваліфікованих людей із відповідною освітою, хоча коштів у місцевому бюджеті для їх зарплат достатньо. У селах, де до об’єднання були сільські ради, старостами призначили колишніх сільських голів, які ведуть активну співпрацю із теперішнім очільником.

У цій ОТГ за поточний рік було реалізовано 22 проекти (ремонт доріг, освітлення вулиць, ремонт шкіл та будинків культури,пожежної частини). Велицька ОТГ веде активну проектну співпрацю із Польщею та Білорусією. Із державного бюджету після об’єднання було виділено 8 млн. грн. на школи, яких у цій ОТГ 8, що дало змогу відремонтувати освітні будівлі та покращити матеріально-технічну базу.

ОТГ із центром у Смолигові Луцького району вразила наших активістів вже при в’їзді у село: вуличне освітлення тут здійснюють за допомогою сонячних батарей.

Громада об’єднала 6 сіл із двох сільських рад, загальна кількість населення приблизно 1700 осіб. Жителі громади налагодили співпрацю із німецькими партнерами, які регулярно надсилають гуманітарні допомоги та сприяють у вирішенні матеріальних потреб громади. На території громади у 2012 році побудували дитячий садок, провели ремонт будинків культури, приміщення сільської ради, встановлено вуличне освітлення.

Як розповіла голова Смолигівської ОТГ Галина Прус, бюджет громади має значний відсоток перевиконання, з нього ведеться фінансування усіх структур громади. До речі, демографічна ситуація у громаді Смолигова має тенденцію до збільшення. На закінчення спілкування очільниця громади порадила представникам Смідинської та Руднянської сільських рад не вагаючись об’єднуватись та розбудовувати свої села.

Останньою громадою у цій подорожі стала Зимненська, яка об’єднала навколо себе 17 сіл і має населення 6200 осіб.Особливістю цієї ОТГ є те, що у кожній колишній сільській раді є власний ЦНАП, де здійснюють реєстрацію нерухомості та договорів оренди. У планах – реєстрація актів громадського стану у кожному центрі. Очільник громади В’ячеслав Католик розповів, що працівники сільської ради збирають і доставляють до УПСЗН пакет документів для оформлення субсидій усім, хто звертається з відповідним проханням.

Зі слів голови, у кожному селі їхньої громади проведено ремонтні та облаштувальні роботи об’єктів, які цього потребували: опалення у школах, облаштування вуличного освітлення, відкриття дитсадочку, заміна вікон, облаштування огорожі та ін.. Цьому сприяли проекти, яких цього року вдалося реалізувати аж 30. Працівники усіх колишніх сільських рад працевлаштували, більшість з них зараз працюють сільській раді в Зимному, де у штаті аж 37 осіб. На території громади працюють усі клуби та будинки культури. Ще на території громади є комунальне підприємство, працівники якого два рази на місяць забирають сміття від будинків в усіх селах.

Отож, відвідавши чотири успішні об’єднані територіальні громади, усі наші активісти змогли вкотре переконатися, що створювати ОТГ потрібно, це сприятиме розвитку наших сіл, тим більше, що новостворені ОТГ отримують субвенцію від держави у розмірі понад 5 млн. гривень. Очільники кожної громади, які відвідали представники Смідинської та Руднянської сільських рад, радили об’єднуватись не вагаючись та розвивати свої села.

img_0064

img_0043

img_0164

Новини
14 Березня, 2024

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com