Небезпечні кліщі !

12 Травня, 2020 | Новини |

З приходом тепла активними стають членистоногі, особливо іксодові кліщі, з якими людина зустрічається перебуваючи на природі: в лісі, в полі, на лузі, пасовищі, в парку тощо. При укусі інфіковані кліщі можуть спричинити інфекційне захворювання у людини, а саме: хворобу Лайма (бореліоз), кліщовий вірусний енцефаліт, туляремію. Ці захворювання характеризують важке протікання, часті ускладненнях, висока летальність та швидке поширення. Багато з цих хвороб за певних умовах можуть привести до спалахів і в нашому районі, так як існують природні осередки даних інфекцій.

За незначний проміжок часу, коли кліщ пошкоджує шкіру і починає смоктати кров, через його слину борелії – збудники хвороби Лайма – передаються людині. А згідно статистики, кожен четвертий кліщ  інфікований бореліями, тому ризик бути вкушеним саме заразним кліщем дуже високий.

 Початок хвороби за своїми проявами дуже подібний на звичайні застудні захворювання або грип. Тому небезпідставну тривогу повинна викликати поява червоної пляма на місці укусу кліща, так званої, мігруючої еритеми ,  яка з часом збільшується в розмірах і може сягати  20-30 см в діаметрі. Хвороба уражає суглоби, нервову систему, серце, шкіру.

Але слід пам’ятати, що хвороба Лайма на ранніх стадіях розвитку добре піддається лікуванню антибіотиками. Однак найбільш простим, дешевим і ефективним засобом профілактики в даному випадку є уникнення присмоктування кліщів.

Слід пам’ятати, що кліщ присмоктується не відразу , він досить довго лазить по людині, причому, тільки знизу доверху. Тому, якщо людина вдягнена належним чином  (сорочка із щільно прилягаючими манжетами, заправлена у штани; штани заправлені в шкарпетки, туго пов’язана косинка), то до шкіри кліщ не добереться. Присмоктується кліщ лише в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках, в області пупка, під лопатками, по ходу хребта). Тому, коли прийдете додому з лісу, пасовища тощо, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, що ви принесли , кота або пса, що вас супроводжували.

Важливе значення у попередженні укусів кліщами відіграють репеленти, які можна придбати в аптечній мережі.

Якщо ж все-таки присмоктування кліща уникнути не  вдалося, не забувайте:

– Видалити кліща найкраще може фахівець – медичний працівник.

Якщо ж не можливим є звернення за медичною допомогою, видаляючи кліща самостійно, не допускайтеся вказаних нижче помилок :

            НЕ  СЛІД

● видаляючи кліща сильно стискати його тіло пінцетом чи руками, оскільки при цьому можливе вичавлювання вмісту кліща разом із збудником в ранку.

            НЕ СЛІД

● видаляти кліща різкими рухами, бо при цьому його «голівка» може залишитись в шкірі й спричинити запалення та нагноєння.

            НЕ СЛІД

● наносити на кліща масляні розчини або накладати мазеві пов’язки, так як при цьому кліщ може задихнутись і мертвим залишатись у шкірі, що значно ускладнить його видалення.

Після видалення кліща  місце присмоктування потрібно обробити або  спиртовим розчином йоду,  або розчином  бриліантового зеленого.

І головне!!! У будь-якому випадку, після, навіть вдалого, видалення кліща необхідно все-таки звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com