ОСОБЛИВОСТІ ПРИГОТУВАННЯ КУТІ У СМІДИНСЬКІЙ ГРОМАДІ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
12 Січня, 2021 | Новини
В рамках проєкту «Гастроспадщина України» створено першу українську енциклопедією «Українська гастроспадщина: традиції гостинності та культура приготування страв.

Кутя – це головна страва на Святвечір. Страва має глибокий символічний зміст, адже пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності.Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, мак, горіхи та родзинки. Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, але й у кожній родині. Кутя може бути рідкою або густою залежно від інгредієнтів та сімейних традицій приготування. Кутя ділиться на три види в залежності від свята: Багата кутя – пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір, або Різдво, Щедра кутя – перед Старим Новим роком до неї додають смажене сало (шкварки) та Голодна кутя – на Водохреще (солодка).