“Бібліотека – простір свободи” відкриває свої двері для відвідувачів та гостей

22 Січня, 2021 | Новини |

Наприкінці 2020 року у селі Рудня Смідинської громади з’явилося місце, яке об’єднуватиме місцевих мешканців у прагненні спілкуватись і якісно проводити своє дозвілля.

Ідея проста: оновити послуги в звичайній сільській бібліотеці так, аби вона стала центром можливостей для навчання та обміну досвідом, проведення дозвілля, та місцем, де б можна було попрацювати самостійно і командою.

Залучити кошти на облаштування відповідного приміщення вдалося завдяки проекту: «Бібліотека – простір свободи», зреалізованого громадською організацією «Смідин» в рамках конкурсу грантів за проектом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», який впроваджується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Аби почути ідеї місцевих мешканців щодо розвитку своїх територій та сформувати бачення щодо вирішення певних проблем, саме у Рудні голова Смідинська громада Оксана Піцик зорганізувала зустріч-діалог «Кава з головою».

У ході дискусії громадські активісти обговорили плани на майбутнє, дізнались про пріоритети, які ставить перед собою громада, а також про стратегію її розвитку. Кожен учасник заходу мав можливість потримати в руках чарівну «Книгу бажань» і висловити побажання щодо змін, які б вони хотіли бачити в своїх селах. «Задум саме такого формату спілкування виник в нас досить давно, ще до карантину, адже ми постійно шукаємо максимально ефективні шляхи для комунікації з місцевими мешканцями. Звичайно, ми уже використовуємо чимало каналів для спілкування. Це і інформаційний бюлетень, тобто наша газета, яка розповсюджується на території громади, і сторінка в Фейсбуці, і наш офіційний сайт, і сторінка Центру культури і дозвілля та інші. Проте, формат розмови з головою за горнятком кави дає можливість учасникам почуватись вільно, адже зазвичай органи влади у більшості з нас асоціюються з серйозністю, і це нудно. Я розповідала про бачення розвитку громади, про важливість створення інноваційного простору саме у бібліотеці, бо не всі мешканці громади знали, наприклад, про його головну ідею», – розповіла Оксана Піцик.

Дедалі більшою проблемою не лише міст, а особливо віддалених сіл, яка загострилась в умовах карантину, стає брак спілкування, а ще – фізична відсутність місць, де б можна було якісно провести дозвілля, знайти однодумців і просто обговорити певні проблеми, чи обмінятись думками. Тому, за словами очільниці Смідинської ОТГ, потрібно постійно шукати креативні ідеї, ставлячи себе на місце тих, кому ти маєш запропонувати затребувану послугу.«Щоб щось змінювати, треба мати певне бачення конкретних кроків для втілення ідеї. Нинішній час інформаційних технологій змушує нас по-іншому мислити, щоб надавати культурні чи якісь інші послуги так, щоб вони були затребувані. Ми комплексно проаналізували думки людей різного віку нашої громади і зробили висновок, що потрібно перш за все виходити з їх потреб та бажань Тому, саме такий інноваційний простір, на нашу думку, дозволить мешканцям Рудні не лише налагодити спілкування, а й самим долучитися своїми ідеями до його розвитку та наповнення», – зазначила Оксана Піцик.

Практикують у Смідинській ОТГ й інші форми застосування інструментів громадської участі для кращого розуміння діяльності органів місцевого самоврядування. Так, восени тут відбулася моделююча сесія сільської ради за участю старшокласників місцевого опорного закладу, на якій вони спробували себе в якості депутатів, попрацювали в різних комісіях, сформували певні питання на розгляд сесії та інше. Активно тут долучаються і до написання та втілення навіть невеликих проектів.

«Для нас кожен проект – це досвід. Особливо важливі мікропроекти, такі як, наприклад, запропонувала ГО Розвиток Волині, адже кожен з них це крок до написання великих і масштабних проектів. Ми ніколи не цураємося навіть найменших проектів, бо кожен з них вирішує якусь проблему. І я дуже ціную проекти, в яких є навчальна складова, адже вони дають можливість змінювати свідомість людей: змушувати їх думати та аналізувати, а також розуміти, що якість життя в громаді загалом може змінювати кожен з нас», – наголосила голова громади.

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com