Чому в урочищі Вирвихвости не квакають жаби

30 Січня, 2017 | Новини

Ця легенда виникла декілька століть тому, коли смідинськими землями володіла польська королева Бона. У 1543 році в урочищі Журавель вона наказала збудувати замок. Серед болотистої місцевості Журавля знаходиться підвищення, як острівок. На ньому й звели королівський замок. Відтоді це урочище стали називати Замкове або Замчище.

Час від часу її Величність оглядала свої володіння. Під час однієї поїздки з королевою трапилась оказія. За оповідкою, проїжджаючи до замку королівський екіпаж загруз у болоті. Місцеві жителі зобов’язані були рятувати і її, і карету. Вони так старанно витягували коней з грузького болота, що у бідолашних повідривали хвости. Звідси й назва урочища – Зарвихвости або Вирвихвости. Це урочище розташоване між Смідином і Лісняками.

Цікавий факт, що з тих пір в урочищі зовсім не чути квакання жаб, оскільки їх прокляла королева Бона за те, що під час халепи, в яку потрапила її Величність, жаби квакали дуже голосно й не слухали, коли вона наказувала їм замовкнути. Тоді королева і закляла їх на «вічне мовчання».

Королева Бона до замку під’їжджала,
Володіння й багатства свої оглядала,
Шлях пролягав через болото, чагарі,
У яких загрузли королівські коні.

Надія Шевчук

25549_or

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com