Реформа стартувала – вступив у дію Закон «Про управління відходами»

28 Лютого, 2024 | Новини


9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами». Цей довгоочікуваний документ запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства ЄС. 

Це не означає, що 9-го липня ми прокинулися у країні, де більше немає звалищ, існує сміттєпереробна інфраструктура і оброблення відходів здійснюється з урахуванням найкращих технічних рішень. Нашим європейським сусідам на «сміттєву революцію» знадобилося 20, а декому – і 30 років, і вони досі переглядають підходи та вдосконалюють законодавство. Україна ж лише стоїть на порозі змін.  

 Рамковий закон, це той фундамент, на якому будуватиметься реформа. Ним передбачено наступні зміни в управлінні відходами: 

  • Нова дієва дозвільна система
  • Децентралізація управління відходами
  • Багаторівневе планування
  • Розбудова інфраструктури
  • Європейські принципи – ієрархія управління відходами, розширена відповідальність виробника, «забруднювач платить».

Нова дозвільна система – облік і контроль

 Закон «Про управління відходами» врегульовує питання дозвільної системи, визначає необхідний пакет документів для отримання дозволів, приналежність їх до відповідних реєстрів і передбачає подання електронної звітності завдяки сервісам «ЕкоСистеми». 

Це так званий “блокчейн” для відходів, аби можна було прослідкувати, хто та скільки утворює-перевозить-обробляє. Взяти відходи під контроль держави та громад допоможе інформаційна система управління відходами. Зокрема, вона дозволить вивести з тіні сферу управління відходами. Вже сьогодні розроблені перші сервіси інформаційної системи. Створено кабінет для реєстрації облікового запису, презентовано тестову версію дозволу на оброблення відходів, функціонує послуга видачі документів для транскордонного перевезення відходів.

Децентралізація – розподіл повноважень та чіткі правила співпраці

 Закон також урегульовує питання розділення повноважень між міністерствами, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади. 

Відтепер встановлено належне регулювання ринку  відходів, прописані чіткі правила співпраці органів місцевого самоврядування, інвесторів, переробних підприємств, виробників продукції та товарів, що дозволяють надавати якісні та доступні послуги у сфері управління відходами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 липня 2023 р. № 695  затверджено «Порядок здійснення контролю за виконанням інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами, згідно з вимогами якого контроль за виконанням інвестиційних програм суб’єктів господарювання здійснюватиметься виконавчими органами сільських, селищних, міських рад».

Багаторівневе планування – Національний план, регіональні та місцеві плани

 Нове законодавство передбачає рух від державного плану управління відходами аж до планів управління відходами підприємств. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2023 р. № 667 затверджено «Порядок розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами». Саме вони стануть частиною Національного плану управління відходами.

На сьогодні обласні військові адміністрації вже розробили 15 проєктів регіональних планів управління відходами.

Регіональний план управління відходами визначає, які місця видалення відходів можна використовувати, а які мають бути рекультивовані, скільки та яких підприємств для оброблення відходів потрібно збудувати.  

Щоб на заміну полігонам та звалищам була сучасна інфраструктура, потрібні інвестиції та час. Проблема накопичення відходів на звалищах наростала не одне десятиліття і зараз ми говоримо про початок докорінної зміни підходів в управлінні відходами. Рамковий закон передбачає приведення усіх існуючих місць видалення відходів у відповідність. А ті, котрі не відповідатимуть європейським нормам, будуть закриті. 

Розбудова інфраструктури – все, щоб мінімізувати захоронення

Не дивлячись на складні виклики воєнного часу, перед якими Міндовкілля постає щодня, ми не стоїмо на місці. 

  • Вже розроблено Національний план розміщення заводів з оброблення відходів, відповідно до якого передбачено створення близько 200 нових об’єктів оброблення відходів. 
  • Проведено низку зустрічей з потенційними інвесторами із залученням представників місцевих органів влади. 
  • Розпочато реалізацію пілотного проекту з Київською обласною державною адміністрацією та ОМС з будівництва двох заводів. Крім того, відповідні консультації ведуться з Івано-Франківською, Полтавською та Закарпатською ОДА. 
  • Найближчим часом планується підписання Меморандуму про співпрацю з 26 громадами  Київщини у сфері поводження та утилізації твердих побутових відходів.

Впровадження європейських принципів управління відходами – перші кроки до вступу в ЄС

Рамковий Закон не буде дієвим без подальшого розвитку секторального законодавства. Саме галузеві законопроєкти покликані дати початок системі розширеної відповідальності виробника (РВВ), яка давно і успішно працює в Європі.  Вже розроблені проєкти Законів України «Про упаковку та відходи упаковки», «Про відходи електричного і електронного обладнання». У роботі законопроєкт «Про батареї і акумулятори». Європейські експерти, які були залучені до їх розробки та консультацій, відзначили цілковиту відповідність законопроєктів Європейським директивам.

Ми багато говоримо про побутові відходи, бо це близько кожному українцю. Та найбільшу частку усіх відходів в Україні становлять інші відходи – відходи видобувної промисловості. Вже підготовлені два законопроєкти «Про управління відходами видобувної промисловості» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо екологічного податку, що справляється за захоронення відходів та розміщення відходів видобувної промисловості».

Для реалізації положень Закону України «Про управління відходами» передбачена розробка Міністерством 17 нормативно-правових актів, деякі з них вже ухвалені, деякі готуються до подання до КМУ, інші – проходять процедуру узгодження, частина знаходиться на фінальній стадії розробки. Крім згаданих 17 НПА додатково розроблені 6 проєктів наказів. Увесь перелік ми дамо нижче. 

Ми розпочинаємо реформу, розуміючи суспільний запит щодо формування належної системи управління відходами.  Цей виклик є одним з ключових для Міндовкілля, в тому числі, в контексті євроінтеграційного руху України. Адже шлях реформ має стати для України шляхом вступу до Європейського Союзу. 

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com