Щодо подання Декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру

8 Січня, 2019 | Новини |

Важливий аспект запобігання проявам корупції – виконання заходів фінансового контролю щодо доходів та витрат публічних службовців. Такі вимоги передбачені статтею 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Зазначена норма встановлює обов’язкову вимогу щодо щорічного подання декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані подати вищезазначену декларацію. Серед них:

1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:

б) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови;

в) державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування;

и) посадові та службові особи інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим;

2) особи, які для цілей цього Закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:

а) посадові особи юридичних осіб публічного права.

Особливу увагу звертаємо на те, що за порушення вимог ст.12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» відповідно до ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 1700 грн.

Нагадуємо, що до початку роботи електронної системи подання та оприлюднення Декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», депутати місцевих рад як суб’єкти декларування подають Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік (далі – Декларація) у порядку та за формою, встановленими статтею 12 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”.

Строк подання декларації: щорічно до 01 квітня року, що настає за звітним

Декларація подається депутатами або до кадрових підрозділів за місцем їх основної роботи (служби), або, якщо вони є самозайнятими особами (фізичними особами – підприємцями), особами які тимчасово не працюють або пенсіонерами, – до виконавчого апарату районної ради, виконавчого комітету селищної, сільських рад.

12030946_10205208958879671_1469625136_n_5_0

Новини

Контакти

вул. Грушевського, 9 с. Смідин, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44453

+380 68 382 1743

smidynska@gmail.com